Градинари видяха в опитното поле в Джебел нови сортове пипер и домати

Валери КОВАЧЕВ

Три нови сорта, създадени в Института по зеленчукови култури /ИЗК/ „Марица” в Пловдив, се изпитват в опитното поле в Джебел на Опитната станция по земеделие в Източните Родопи в Кърджали. Това са пипер Ивайловска капия и домати Копнеж F1 и Прометей. Те бяха представени на семинар, който се проведе на място,  от проф. д-р Хриска Ботева от Института по зеленчукови култури „ Марица” и от гл. ас. д-р Елица Благоева от Опитната станция по земеделие в Източните Родопи.

Към темата на форума „Средно ранно производство на домати и пипер. Ефективно използване на хранителните вещества”,  беше проявен голям интерес. Включиха се зеленчукопроизводители от цялата област и от Разград. Присъстваха също голяма група ученици от Професионалната гимназия „Руска Пеева” в Джебел.

Проф. д-р Хриска Ботева запозна участниците с агроклиматичните и почвените условия, подходящи за средно ранно производство на пипер и домати. Гл. ас. д-р Елица Благоева сподели преките си впечатления за  развитието на новите сортове при тукашните условия. По време на дискусията, която беше на полето, двете и Мария Белева от Териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието /ТОО на НССЗ/ в Кърджали отговориха на всички въпроси, поставени от зеленчукопроизводителите. Всеки имаше възможност да опита вкуса на новите сортове домати.

На семинара присъства и Делян Георгиев, директор на дирекция в Националната служба за съвети в земеделието.

Семинарът беше организиран от ТОО на НССЗ, ИЗК „Марица” и Опитната станция по земеделие в Източните Родопи в Кърджали с подкрепата на хъб България на мрежа №7 „Подобрена ефективност за използване на хранителни вещества в градинарството” на проект NEFERTITI.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *