Министърът на културата: Трябва да благодарим на Турция, която пое огромна част от реставрацията на Желязната църква

Трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня. Това е казал министърът на културата Велислав Минеков днес в Истанбул, цитиран от Министерството на културата (МК).

Както писа БТА, Минеков участва в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе,  допълват от МК.

„Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма „Свети Стефан“ е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата“, се казва още в съобщението от МК.

Поднесени са били множество дарове на църквата, включително от вселенския патриарх Вартоломей и от Илияна Йотова, която е дарила икона. Министър Минеков е дарил икона на светите братя Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е и министър Минеков, е открила новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул, което се помещава в екзархийския дом, в квартал „Шишли“. То е основано преди 6 години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *