Александър Митушев: Очакваме между 5 и 7 хиляди души за „Делювите празници“ в Златоград

Галина АВРЕНЛИЕВА

„Делюви празници“ в сърцето на Родопите, без Ковид,  ще съберат малки и големи в края на тази седмица в Етнографския комплекс в Златоград.  Кулминацията е в събота, на 24 септември, когато ще има уникална възстановка на един пазарен ден отпреди 100 години в Стария град. Това каза за „Нов живот“ директорът на Етнографския комплекс Александър Митушев.

„Възстановката „Един пазарен ден  отпреди 100 години“ е една златоградска магия от багри и звуци, традиции и занаяти, носии и фолклор. Каним всички любители на традициите и фолклора да посетят златоградските „Делюви празници“ , да се потопят във възрожденската атмосфера на отминалите времена. Всички са добре дошли преди обяд на калдъръма в Етнографския комплекс“, разказва за програмата Митушев.

Без Ковид ограниченията тази година организаторите очакват между 5 и 7 хиляди гости в най-южния град на Смолянска област.

В съботния пазарен ден на старата златоградска чаршия присъстващите ще могат да чуят провикванията на продавачите и пазаренето на купувачите. Всеки ще хвали стоката си, а тези направили добър алъш-вериш ще са седнали да се почерпят в кръчмата, та даже и песен ще подкарат. По калдъръма в гиздави премени гостите на Златоград ще видят да се се разхождат  млади булки, градски кокони, чорбаджии, а строгият поручик с верните си войници ще следи за спазването на реда. За децата ще има топли гевреци, захарни петлета и прясна боза. Чиракът от кафенето ще разнася пълни подноси с ароматно кафе, приготвено на пясък. А налбантинът ще има много работа – надошли са мулета и магарета от околните села. И колелото на ножаря и грънчаря няма да спират да се въртят. Ще се чува глъч, а чаршията ще е жива както и преди, обрисува предстоящият пазарен ден директорът на Етнографския комплекс Александър Митушев.

„И като на празник ще бъде много пъстро! Ще се повеселим с Гайдарски състав „Дельо хайдутин“, фолклорна формация „Родопско настроение“, изпълненията на самодейни танцови и певчески групи, ще хапнем и пийнем, ще извием кръшно българско хоро! Празничната програма ще продължи и вечерта в ресторант „Александър“ със специалното участие на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и прекрасната и обичана певица Райна! Очакваме ви!“, прикани Митушев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *