КНСБ се вдигат на протести в страната, ще защитават доходите и работните места

Конфедерацията на независимите синдикати в България започва национална протестна кампания „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“.

Началото на поредица от акции, които ще се проведат в продължение на месец в отделните региони, предприятия и институции в страната, бе дадено в Триъгълника на властта. Акцията започна с празен хладилник пред МС. В редица сфери ръстът на доходите не е на нужното ниво, според Пламен Димитров. Заедно с бюджет 2023 политиците трябва да актуализират бюджет 2022,настоя той. 142 милиона лева трябват за компенсации заради инфлацията, по думите му. В частния сектор КНСБ също иска ръст на доходите. 1,6 милиарда лева трябват за ръст на доходите за догодина. В края на 4-годишен мандат трябва да се повиши БВП, според синдикатите. Димитров иска ежегоден ръст на доходите. 2026 година 2800 лева трябва да е средната работна заплаха. Целта е да кажем на политиците, че за 4 години може да няма работещи бедни, по думите на Пламен Димитров. Искаме ежегоден ръст на пенсиите поне с 12%, заяви още той. Само така , по думите му, хората ще остават в България. Синдикатите настояват и за необлагаем минимум. Също така те настояват държавата да се върне в класната стая и да приоритизира образованието. В момента енергетиката ни плаща компенсациите за тока и бизнеса и затова КНСБ иска яснота за развитието на енергетиката ни. КНСБ иска целеви политики, изтъкна Ася Гонева. КНСБ се бори за това да растат пенсиите, подчерта тя. 1068 лева трябва да е средногодишното ниво на пенсията през 2026. Гонева иска увеличение и на дневното обезщетение за безработица. С половин милиард лева годишно трябва да растат средствата за здраве. Болниците да не са търговски дружества, искат от КНСБ. Освен това и нас се работи най -много за най-малко пари. Повече така не може, категорични са синдикатите. Няма да се уморим да настояваме нашите управляващи да защитават българския интерес в Брюксел, закани се отново Пламен Димитров. Без въглища все още не може, оказа се, че руският газ е по-опасен от въглищата, допълни той, визирайки Зелената сделка на ЕС. Иначе синдикатите са за бързо членство на страната ни в Еврозоната. Политиците трябва да чуят какво искат българите от тях, според КНСБ.

Ново тристранно споразумение с работодателите планират от КНСБ. Националната протестна кампания ще включва поредица от действия, които целят да се чуе гласът на хората на труда в условията на растящи цени, топящи се заплати и несигурни работни места.

Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива, гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка.

Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време (СИРВ), за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда.За КНСБ всеки участник в предстоящите парламентарни избори трябва да знае, че на първо място е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия криза. КНСБ излиза и с визия за социално-икономическото развитие на България през следващите 4 години. Изготвеният от КНСБ Меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на КНСБ с кандидат-депутати от основните политически сили.

Източник: Нюз.бг
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *