Лъв и Бог с фалустични форми и камбана за гонене на зли сили са открити на Перперикон

Проф. Николай Овчаров представи новите находки, открити при разкопки на Перперикон този сезон. Разкопките са завършили преди 10 дни, каза археологът на пресконференция в БТА.

Основните находки са около новия езически храм в олтара на Дионис от 3-4 в. от края на бронзовата епоха. Той е запазен уникално до 3 м височина, бил е преустроен, по-късно става склад с делви, а през 13-14 в. е преустроен в жилище, тъй като са се виждали само стените, обясни Овчаров.

Археолозите са впечатлени, че храмът е бил за правене на свещено вино, което се доказва от откритите интересни вани, тържествения вход с басейн, където хората са измивали ритуално ръцете. Николай Овчаров изтъкна, че правенето на свещено вино е култов процес при траките.

За най-уникална археологът смята откритата единствената по рода си сребърна камбана, предпазваща новооткрития езически храм от зли сили. Интересните находки са от различни периоди, първо в горното ниво, като сред тях са монети на Валентиан I от втората половина на 4 век, кръстчета и други, всички от 13-14 век.

Под тях има находки от втората половина на 4 век, на границата между християнството и езичеството. Там е открита камбаната, висока 8 см и тежаща повече от 300 грама. Целта й била да прогонва злите сили. Там са открити и великолепни творения от бронз като лъв и Бог, които са имали фалустични форми, а на тях закачени камбани.

Такива са открити и пред портите на Прометей, когато вулканът Везувий е избухнал, сравни археологът. Овчаров е категоричен, че става дума за сакрално пространство. Според него, целият южен квартал на Перперикон е служил изцяло за култови цели.

В заключение проф. Овчаров припомни, че тази година археологическите разкопки са били пред провал заради спиране на държавното финансиране и благодари на община Кърджали, че е осигурила финансирането.

Догодина Овчаров предвижда цялостна работа през лятото и очаква след около 4-5 години да се открие целият храм Перперикон.

Източник: Нюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *