За да намалят разходите за отопление, в библиотеката в Кърджали подменят дограмата на горните етажи

Валентина ИВАНОВА

Токът, който платихме за последния месец, след като получихме помощ от държавата, е на стойност около 1100 лева. Но за следващия месец вече няма да има компенсеции или поне не се знае какво ще реши служебният кабинет. Зимните месеци фактурите бяха над 5000 лева на месец. При нас отоплението е изцяло на ток. Това сподели за „Нов живот“ Елисавета Кехайова, директор на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“.

Ръководството на институцията прави всичко възможно да намали разходите. След като бе сменена дограмата на първия етаж през пролетта, започва същата акция и за другите два етажа и амбициите са това да стане по най-бърз начин, за да се усети през следващите месеци. Инвестицията е изцяло от бюджета на библиотеката.

Миналата година Национален фонд култура откри специална сесия в подкрепа на библиотеките като ги компенсира за скъпия ток. Това продължи до този месец. Бъдещето обаче е неясно, а зимата наближава. Засега няма комуникация между служебния министър на културата и Българската библиотечно-информационна асоциация и проблемът с отоплението не е разискван, коментира директорката.

Кехайова се опасява да не се изпадне в ситуация, подобна на Ковид-мерките, като се наложи да се редуциране на персонала, библиотекарите да излизат в отпуски, а в залите да се въведе режим на тока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *