Гари Каспаров: Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз

  • След края на войната с Украйна за Русия ще има два варианта. Първият е постепенно да се превърне в китайска провинция, към което води путинската политика. Второто е интеграция в Европа, което означава отказ от имперската система на управление

„Трагедията в Украйна беше предвидима, аз предупреждавах за нея. Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз“. Това заяви пред bTV световноизвестният шахматист и опозиционер Гари Каспаров.

Според него западните политици години наред не са искали да видят как Путин се готви за война, а това е било предвидимо.

„Това, което се случи в Украйна, беше предсказуемо, аз предупреждавах много години за това. И нежеланието на западните политици да видят как Путин се готви за война доведе до тази трагедия. Сега трябва да си извлечем поуките, така че тя да не се повтори“, каза Каспаров.

– Как е било възможно да се предвиди това?

– Беше очевидно. Първата анексия беше преди осем години – Крим. Но и преди това Путин казваше и правеше много неща, които даваха сигнал за агресивните му намерения. Цялото управление на Путин, вече повече от 20 години, е подготовка за възстановяване на Съветския съюз.

– Възстановяване на Съветския съюз? Възможно ли е това и кои държави би засегнало?

– Вероятно вече не, защото в Украйна Руската армия претърпя поражение, геополитическо поражение. Предполагам, че свободният свят вече разбра, че сега е моментът да реши проблема с Путин веднъж и завинаги. Ако Путин има дори частичен успех в Украйна, то заплаха има за всички останали държави.

– Готов ли е светът да реагира?

– В момента реагира украинската армия. Всичко, което светът трябва да прави, е да не ѝ пречи, а да ѝ помага. За съжаление, помощта е по-малко, отколкото би ни се искало. Въпреки това разбирането, че въпросът за Путин и за руската империя трябва да се реши сега, веднъж завинаги, е станал консенсусен в западното общество. Има само един способ – пълно освобождаване на Украйна, включително на Крим, разгром на путинската армия и запазване на икономическите санкции.

– Как виждате бъдещето на Русия – вие сте и политик, бил сте и кандидат за президент?

– След края на войната с Украйна за Русия ще има два варианта. Първият е постепенно да се превърне в китайска провинция, към което води путинската политика. Второто е интеграция в Европа, което означава отказ от имперската система на управление. Това означава превръщането на Русия в нормална национална държава. Възможно е да се стигне до загуба на територии, които да поискат да живеят самостоятелно.

– Така виждате бъдещето на Русия. А какво е бъдещето на Путин?

– Бъдещето на Путин е като на всеки диктатор. Краят на политическия им живот обикновено за тях означава и физически край.

Източник: epicenter.bg

1 Отговор

  1. Крум каза:

    И Тоя със склерозилирани мозъчни клетки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *