Община Крумовград кани на пешеходни походи, агитира за физическа активност

Валентина ИВАНОВА

  • Туристическите прояви са част от Конкурса „Нестле за Живей Активно! 2022“

Община Крумовград участва за първа година в Конкурса „Нестле за Живей Активно! 2022“, в който Националното сдружение на общините в Република България е партньор. Инициативата има за цел да популяризира физическата активност и балансираното хранене в България. Тази година конкурсът се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността и Европейската седмица на спорта в периода 16 септември – 30 септември 2022 г.

Сред от проявите на територията на родопската община са пешеходни походи до две от забележителностите в района – Светилището на село Ковил и Орловите скали.

На планираната за 24 септември туристическа проява организаторите канят жителите на общината да разгледат скално-култовия праисторически комплекс, разположен на огромна площ между селата Ковил, Джанка и Бараци между притоците на реките Крумовица и Дюшун дере.

Тръгването в събота е в 10 часа от автогарата.

На следващия ден е преходът до Орловите скали. Той е насочен към учениците и сборният пункт е в 10 часа пред Общинският детски комплекс.

Орловите скали са едни от най-характерните за територията на България групи от скални трапецовидни ниши, каквито са най-разпространени в централната част на Източните Родопи. Височината на скалите достига до 25 m от околния терен. На недостъпни места в скалите са изсечени трапецовидни ниши, от които сега са запазени 97.

 

Снимки Иво Филипов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *