В момента търсенето на дърва в Кърджали е нормално, цената на тон нацепени е до 380 лева

Валери НЕДЯЛКОВ

В момента търсенето на дърва за огрев в Кърджали е нормално. Пикът на продажбите е бил през юли и август, както е обичайно, твърдят търговци на отоплителни материали. Тон нацепени дърва струват до 380 лева, а ненацепените са с десет лева по-евтини, видя наш репортер в някои складове за продажба на дърва.

Доставката на дърва в складовете е различна. В едни складове има редовно дърва, а в други в някои моменти изпитват недостиг. Всичко е въпрос на находчивост и договореност, казват продавачи.  Проблемът с недостига на дърва идва  и от това, че дърводобивните фирми карат дървесина в предприятията за целулоза, защото те  дават много добра цена.

Според някои търговци  около 70 процента от домакинствата в Кърджали, които ще се отопляват през тази зима с дърва,  са се запасили. И от села, които са на 30-40 километра от Кърджали,  идват да купуват дърва от складове в областния град.

В момента и пелети могат да се намерят в складовете за дърва. Цената на тон варира от 950 до 1000 лева. В момента не се наблюдава завишено търсене. Има  семейства в града, които миналата година са се отоплявали с пелети се отказват и преминават на климатици.

Очаква се цената на пелетите да върви нагоре, защото няма достатъчно суровина за производство на пелети. Поради тази причина някои фирми са спрели работа. Големи количества дървесина отива в предприятията за целулоза. И от региона се кара дървесина в тях.

През миналата година цената на тон дърва за огрев е  стигнала 250 лева,а на пелетите – до 650 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *