COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (21); 30/09 (20 ↓) ; 01/10 (17 ↓) ; 02/10 (13 ↓)

Зеленски призова ООН да лиши Русия от правото ѝ на вето в Съвета за сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски настоя пред ООН за „справедливо наказание“ срещу Русия, осъди категорично нахлуването на руски войски в страната му и призова за създаването на специален трибунал, предаде Франс прес.
,,Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание срещу Русия“, заяви Зеленски във видеообръщение към Общото събрание на ООН.

Тъй като не успя да отиде в Ню Йорк, Зеленски получи извънредно разрешение от държавите-членки на ООН да говори пред събранието във видеоизявление.
В своята реч, завършила с бурните овации на присъстващите в залата, Зеленски отправи яростна критика към Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.
Няма да допуснем този обект да надделее над нас, заяви той и призова за създаване на специален трибунал, който да съди Русия „за престъпната ѝ агресия“ срещу държавата му.
Зеленски използва думата „наказание“ в речта си поне 15 пъти, отбелязва БТА.
Украинският президент призова също за създаване на фонд за компенсация на Украйна и заяви, че Русия трябва да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.
По-рано на форума американският президент Джо Байдън обвини Русия, че „най-безсрамно е нарушила“ принципите на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.