Йотова за мобилизацията в Русия: Конфликтът се задълбочава! Президентът ще реши нужен ли е КСНС

Държавният глава ще реши нужно ли е свикването на Съвета за национална сигурност, каза във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова в първи коментар за мобилизацията в Русия от „Дондуков 2“.

„Това означава силна и ясна, категорична позиция на България за прекратяване на войната час по-скоро. Частична мобилизация, нови референдуми, това означава задълбочаване на конфликта и на военните действие с край, който никой не може да предопредели“, заяви Йотова, съобщи бТВ.

Президентството много внимателно следи всякакъв вид информации и президентът ще реши нужно ли е свикването на Съвета за национална сигурност, още тя.

Относно извънредно свикване на КСНС, тя каза, че служебният кабинет добре си върши работата.

„Както виждате, всички министерства са на бойна нога, има изявление и на нашия военен министър. Ако се наложи може да се свика и КСНС, но преди това трябва да бъдат изчерпани всички законови форми. Паниката е най-лошият съветник в такава ситуация като днешната“, коментира още вицепрезидентът.

Тя произнесе и тържествено слово по повод 114 години от обявяване на независимостта.

Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интересът на България, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново по повод на Деня на независимостта, съобщи БТА.

„На този ден преди 114 години български държавници, смели мъже, подписаха и обявиха българската независимост. Задаваме си въпроса достойни ли сме за тяхната памет днес и трябва да си отговорим честно на този въпрос“, каза още Илияна Йотова.

Тя посочи, че мястото за обявяването на българската независимост е избрано неслучайно, защото Велико Търново е столицата на българската духовност и държавност, от която да започне новото летоброене на третата българска държава, новата история – подчинена на националния идеал за свободна, независима и просперираща България.

Вицепремиерът призова да загърбим омразата и презрението. Най-важната задача е да няма страдащи хора, да няма безработни родители, да няма деца, които да не могат да отидат на училище, каза Илияна Йотова.

Тя призова да не позволяваме на личните пристрастия и конфликти да изсмукват цялата ни национална енергия, защото и днес имаме да решаваме важни дела за бъднините на собствената ни нация и държавата.

„Голямата сила на нашите предци беше в това, че загърбиха политическите си пристрастия, когато имаше голямата цел. А целта е една – родината и България“, припомни вицепрезидентът.

„Независимостта принадлежи само на силната държава, на държавата със силни институции, на хората, които управляват тези институции със силата на своята професионалност, на своите знания, на своята решимост и смели решения, за да могат да приведат гражданите на страната през най-тежките кризи“, каза Илияна Йотова. Мечтаем за управници, които да имат самочуствието на български държавници, добави тя.

С тържествена литургия и военен ритуал започна днес честването, посветено на 114 години от обявяването на независимостта във Велико Търново. В двора на църквата „Св. 40 мъченици“ се състоя възстановка, представяща прочитането на манифеста от цар Фердинад и правителството на Александър Малинов, както е било на 22 септември 1908 г.

На крепостта „Царевец“ началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ прие почетната рота,  след което беше издигнат националният трибагреник. Участниците в тържеството поднесоха цветя на паметника Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *