COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Честваме 114 години от обявяването на Независимостта Тържества ще има в цялата страна, а по традиция кулминацията е във Велико Търново

България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември – 5 октомври стар стил – през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд обявява Независимостта. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията е във Велико Търново. Тържественият ден започва със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. В честванията ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. На крепостта „Царевец“ тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника „Майка България“. Във вечерната заря-проверка пред крепостта „Царевец“, ще участва министър-председателят Гълъб Донев. Той ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово.

В София празникът по традиция започва пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“, където ще се проведе тържествено честване. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.