Ердоган е сигурен: Русия ще върне на Киев завзетите територии

Завладените от Русия територии ще бъдат върнати на Украйна, убеден е турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В интервю за американския телевизионен канал PBS той опроверга възможността Русия да запази някои от контролираните от нея региони като условие за сключването на мирен договор с Украйна.

„Не, извън всяко съмнение е, че ако в Украйна ще се установява мир, връщането на завзетите земи ще е много важно. Именно това се очаква – това е, което искат хората. Завзетите земи ще бъдат върнати на Украйна“, заяви Ердоган, отговаряйки на въпроса дали трябва да бъдат направени отстъпки на Москва.

Същевременно турският президент съобщи, че от 2014-а година води преговори с Путин, когото призовава да „върне Крим на законните му собственици“. „Хората, които живеят там, са и наши потомци“, подчерта Ердоган и допълни, че за Анкара е важно да бъде оказана подкрепа на кримските татари.

Ердоган: Путин се стреми по-скоро да приключи войната

В интервюто си, което даде след срещата си с Путин в Самарканд, Ердоган съобщи и, че руският президент се стреми по възможност бързо да приключи войната срещу Украйна. „Имахме обширна дискусия с Путин в Узбекистан. И той ми даде да разбера, че е готов да свърши с това колкото може по-скоро. Останах с това впечатление, тъй като ситуацията се развива доста проблематично“, отбеляза Ердоган.

По неговите думи в Кремъл биха искали „да завършат тази битка с мир“. „Това е конфликт, който доведе до човешки жертви. Умират хора, а в края на краищата няма да спечили никой“, допълни той. Същевременно Ердоган каза, че Москва и Киев са постигнали договореност за обмяна на 200 пленници.

Източник: Дойче Веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *