150 чувала с отпадъци събраха край ивайловградското село Гугутка

Нов живот

Жители на Ивайловградско, ловци, геолози, общински служители и природозащитници обединиха усилията си и събраха огромно количество боклук, изхвърлен сред природата, включвайки се активно в инициативата „Да изчистим България заедно“.

Група от 50 човека успя да почисти голяма площ около селата Гугутка, Бял градец и коритото на течащата в района Бяла река. Равносметката: близо 150 чувала боклук. Доброволците събираха изхвърлени пластмасови и найлонови изделия, чието място не е сред красивата природа на Източните Родопи.

Инициативата за включването в националната кампания е на геолозите от „Тинтява Експлорейшън“, които поеха организацията на почистването в района на Бяла река. Община Ивайловград осигури необходимия транспорт за извозване на боклука и се включи с жива сила в почистването на отдалечения район, приветствайки усилията на геолозите, които от няколко години работят в района.

Специално внимание при почистването доброволците обърнаха и на Меандрите на Бяла река – защитена зона с красиви природни форми.

„Реално за добрите каузи има нужда от малко организация и хората с готовност се включват – днес нашият отбор от различни хора, показа точно това. Обединени можем да постигнем много за опазването на природата заедно“, каза един от организаторите Даниел Маринов, български геолог и директор на „Тинтява Експлорейшън“.

„Ние, като геолози и хора, които работят почти ежедневно на терен, сред природата, знаем, че опазването и е отговорност, която се носи от всички: от обществото, от институциите, от бизнеса. Отговорността към природата се възпитава“.

Геолозите за втора поредна година организират почистване на района през септември, когато е и световният ден на почистването. Тази година положението в региона е по-добро, а откритите пластмасови бутилки – значително по-малко, показва равносметката.

Вече повече от година „Тинтява“ организира кампания за разделно събиране и рециклиране на пласмасови бутилки в Ивайловград, която местните жители посрещнаха с готовност, а резултатите са над 2000 килограма рециклирана пластмаса.

С малка част от събраните средства от рециклирането са закупени първите 3 броя съдове за битови отпадъци които да подменят старите и счупени такива.

„Тинтява“ помогна за ремонт на старата и счупена люлка в с. Гугутка като осигури материали и по време на почистването нейни служители я боядисаха.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *