Зад граница ще има 539 машини за гласуване. Най-много са в Турция

  • Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре, заяви постоянният секретар на МВнР Иван Кондов

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре. Голяма част от бюлетините вече са изпратени и получени. Над половината от машините вече са изпратени в секциите зад граница.

Това съобщи постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг във връзка с организацията на изборния процес.

Кондов добави, че методическите указания и обучителните материали вече са приети от ЦИК и посъветва всички да се запознаят с тях.

„В понеделник, на 26 септември, ЦИК ще проведе обучение тук в МВнР на близо 400 души“, съобщи той и добави, че ЦИК са назначили по-голямата част от хората в секционните комисии.

„ЦИК определи, че в 301 места зад граница ще се гласува с машини, в 238 ще се гласува с две машини, а в 63 ще се гласува с една машина, общо 539 машини ще има зад граница“, каза Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори“.

Той обясни, че машините за Великобритания и САЩ са изпратени, най-много машини са изпратени в Турция – 120.

Следим с особено внимание конфликта в Русия. Последните новини от Русия показват ескалация на конфликта, заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

Коджабашев препотвърди и позицията на министерството, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни и заяви, че това за момента е така.

Той каза, че референдумите в Украйна няма да бъдат признати в международен план и това е опит на Русия да легитимира действията си в Украйна.

„Със сигурност това ще усложни ситуацията в Украйна“, категоричен е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *