Смъртта на една 22-годишна жена, която разтърси целия свят

  • Смъртта на Амини породи вълна от възмущение и скръб в цялата страна

Преди дни младата иранка Махса Амини почина, след като бе задържана от нравствената полиция заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Случаят разтърси Иран. Дори и президентът лично е изказал съболезнования на родителите на починалото момиче.

„Вашата дъщеря беше и моя дъщеря“, им е казал той по телефона малко преди да отпътува вчера за Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е обещал пълно разследване на случая, предаде държавната информационна агенция ИРНА.

Смъртта на Амини породи вълна от възмущение и скръб в цялата страна.

Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Twitter и Instagram. Предполагаемата насилствена смърт на момичето отекна в целия свят и е повече от сигурно, че в рамките на визитата си в Ню Йорк иранският президент ще се сблъска със случая „Амини“. Иранското правителство също не е дало задоволително обяснение на случилото се.

Да обезглавиш 14-годишната си дъщеря. Това убийство шокира света.

В едно иранско село баща обезглавява 14-годишната си дъщеря, защото е избягала с по-възрастен мъж. След бруталното убийство роднините организират траурно тържество, на което почитат „достойното“ поведение на бащата.

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан.

В началото на миналата седмица тя заминала заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като жената внезапно изгубила съзнание, твърдят от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата, тъй като засяга един чувствителен нерв на иранското общество: страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани жените, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб.

След Ислямската революция през 1979 година жените трябва да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Милиони жени в Иран се противопоставят на това и много от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него изцяло косите си. По този начин те рискуват да попаднат в полезрението именно на нравствената полиция и да бъдат арестувани.

По повод на актуалния случай с 22-годишната жена, интернет отново е наводнен от видеа, показващи как жени са пребивани при задържането им от нравствената полиция. Включително има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на задържаните, след като са влачени за косите до полицейската кола.

Махса Амини беше официално обявена за мъртва в петък – три дни след постъпването ѝ в болница. Полицията твърди, че тя е получила сърдечен удар.

Държавната телевизия излъчи дори кратко видео, показващо как младата жена изведнъж се свлича на земята, докато разговаря с полицаите. В събота от болницата публикуваха съобщение в Инстаграм, според което Махса е била откарана в болницата в състояние на мозъчна смърт. По-късно този пост беше изтрит.

Съмнително разследване

Според държавните медии правосъдието е започнало разследване на случая за установяване на точната причина за смъртта на жената. Много иранци обаче се питат как точно се води това разследване.

Тялото на починалата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше погребана. Същия ден от провинция Кюрдистан тръгнаха протести, които се разрастват в цялата страна.

Междувременно зачестяват съобщенията за сериозни смущения в мобилния интернет, което затруднява споделянето на снимки и видеа в социалните мрежи.

На погребението в събота хиляди излязоха да протестират пред офиса на местния губернатор. По данни на агенция Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.

В Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя също имаше сблъсъци между демонстранти и полиция. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, но има и ранени протестиращи.

Междувременно от солидарност с починалата жена редица търговци от провинция Кюрдистан обявиха, че в понеделник няма да отворят магазините си.

Жените пък изразяват по друг начин своята солидарност: известни личности започнаха да режат косите си и да документират това със снимки и видеа, които качват в интернет. Други пък демонстративно изгарят забрадките си.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *