Външно: България няма да признае референдумите в части на Украйна под руски контрол

България няма да признае резултатите от референдумите, обявени в някои части на Украйна, които са под руски контрол. Това стана ясно на брифинг в министерството на външните работи. Ведомството следи с особено внимание развитието на конфликта между Украйна и Русия, съобщи БНР.
Заместник-министър Костадин Коджабашев потвърди думите на българския министър на отбраната, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.

Страната ни следи ситуацията и работи заедно със съюзниците от НАТО и ЕС, коментира зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

„Последните новини от Москва не са особено приятни, те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.“

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план, коментира Коджабашев.

„Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече“, каза Коджабашев.

Все още няма информация има ли руснаци, които искат хуманитарен статут у нас след обявената от руския президент частична военна мобилизация.

„Но при всички случаи българското правителство предстои да изработи конкретика, касаеща, базираща се най-вече на вътрешното и международното законодателство, по отношение на хората, търсещи временна закрила, както и тези, третирани като бежанци“, каза Коджабашев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *