Първо с усмивка, а после през сълзи: Маестрото се сбогува с играта

Роджър Федерер слезе от голямата тенис сцена след близо четвърт век, в който ни предоставяше спектакъл след спектакъл. В нощта на петък срещу събота той изигра последната официална среща в кариерата си, след като игра на двойки за Европа в „Лейвър Къп“ в Лондон заедно с най-големия си съперник – Рафаел Надал.

Швейцарската легенда и испанския му колега се изправиха срещу Джак Сок и Франсис Тиафо, a последното танго определено си заслужаваше. Гледахме Маестрото точно като за последно – повече от два часа, но за съжаление той загуби –  6:4, 6:7(2), 9:11.

Това бе вечерта на Роджър и напълно в реда на нещата пълните трибуни на „O2 Арена“ в английската столица не спряха да го аплодират и да скандират името му през целия двубой. Съдия на стола бе Мохамед Лахиани, който през годините е ръководил някои от най-зрелищните сблъсъци между Федерер и Надал.

Снимка: Getty Images

 

Усмивката не слезе от лицето на Фед през целия мач, в който той и Рафа взеха аванс от един сет след 6:4 в първата част. Роджър вдигна феновете на крака на няколко пъти с прекрасни къси топки, а несъмнено сътвори и едно от изпълненията на годината – след като успя да прекара топката през дупката между мрежата и колчето, на което е закачена.

https://twitter.com/TheAthletic/status/1573423880949170176?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1573423880949170176%7Ctwgr%5E89c2460c2bcdb3118f643b386cfb416c5d851cd0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcorner.dir.bg%2Ftenis%2Fparvo-s-usmivka-a-posle-prez-salzi-maestroto-se-sboguva-s-igrata

Единственият пробив в първия сет бе този, с който европейците поведоха в резултата.

Снимка: Getty Images

Във втория сет видяхме брейк далеч по-рано – в третия гейм, като той бе на сметката на световния отбор, който поведе с 2:1. След това Сок и Тиафо затвърдиха пробива си (3:1), но старите кучета не се дадоха и върнаха пробива, след което направиха обрат за 4:3, а после поведоха и с 5:4, принуждавайки съперниците си да сервират за оставане в мача. Епичен гейм осигури на Роджър и Рафа аванс от 6:5, но  всичко се реши в тайбрек, който отиде на сметката на американците и след 6:7 се стигна до супер тайбрек.

Там Федерер и Надал поведоха с 3:0, но допуснаха първо изравняване, а след това изостанаха с 3:4 след феноменалноа точка на Сок.  Интригата обаче тепърва предстоеше и четиримата сякаш бяха оставили най-доброто за финал. Роджър заби ас за 6:5, а след дълга игра точка за точка победата отиде при американците – 9:11.

„Ще се справя някак. Беше прекрасен ден. Казах на момчетата, че съм щастлив, а не тъжен. Чудесно е да бъда тук. Насладих се на всичко за един последен път. Да играя с Рафа и всички велики фигури да бъдат тук – благодаря ви! Трябва да благодаря на прекалено много хора. Всичко беше невероятно. Благодаря на съпругата ми, която можеше да ме спре много по-рано, както и на родителите ми. Щастлив съм, а не тъжен“, каза вече през сълзи Роджър.

Tака на 41-годишна възраст, след 20 титли от Големия шлем и общо 103 на ниво АТР, швейцарската легенда се сбогува със спорта.

А междувременно победата на световния отбор изравни резултата в „Лейвър Къп“ – 2:2. Мачовете от надпреврата продължават утре.

Снимка: Getty Images
Източник: dir.bg

1 Отговор

  1. Петров каза:

    Велик!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *