COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Археолози откриха над 70 монети и ценни артефакти на крепостта Лютица край Ивайловград Разкопките тази година продължиха 15 дни

Нов живот

Дюкян с две пещи от ХІV век откриха археолозите на крепостта Лютица край Ивайловград по време на тазгодишната археологическа експедиция. Намерен е магазин с масивна каменна пещ, плочник и кръгъл план, а до него са разчистени останките на втора пещ, обърната към входа на града. Така всеки пристигащ на Лютица още от входа е можел да види какво се приготвя в дюкяна. Зад него и до крепостната стена е имало широко пространство, където да привържат конете и впрегатните животни, съобщават от Общинския исторически музей в Ивайловград.

Според Филип Петрунов, ръководител на екипа от археолози, събраните подкови и пирони в пространството между сградите и стената е било специално отредено за конете и воловете на пристигащите, а движението във вътрешността на укрепената територия се е осъществявала единствено пеша.

В края на археологическата кампания от Лютица са документирани нови 190 находки. Те са основно от ХІV век, но не липсват и материали от по-ранните периоди на обитаване на града от Х-ХІІІ век.

Най-впечатляващите данни, събрани през месец септември, са свързани с градската среда от ХІV век и търговията в средновековния магазин. От останките му и пространството около него са намерени над 70 монети от 90-те години на ХІІІ век до 1353 година. Между тях са две златни монети на Андроник ІІ и Андроник ІІІ, сребърни монети на Атинското дукство, Андроник ІІІ и цар Иван Александър с Михаил Асен.

Събраните кухненски съдове и животински кости от дюкяна и пространството около него, тепърва трябва да бъдат обработени и анализирани, но резултатите и историческите сведения за средновековната градска кухня са обещаващи и археологическият екип вярва, че в процеса на работата ще бъдат придобити още данни за богатствата от епохата на Второто българско царство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!