В Аврен почетоха паметта на убитите 42 жени и деца през 1913 година (Снимки+Видео)

Галина АВРЕНЛИЕВА

В крумовградското село Аврен се провежда традиционният Национален тракийски женски събор – поклонение, а също и селищният празник на пограничното село. Жителите и участниците в събора отдадоха почит на зверски убитите 42 жени и деца през  кървавата 1913 г., която се оказва трагична за тракийските бежанци. За това напомня и надписът върху паметника в селото, който разказва историята:

,,През есента на 1913 г. 42 жени, девойки и деца от село Манастир, Гюмюрджинско, беха отвлечени от турския башибозук след жестоки изтезания зверски избити в землището на село Аврен, местността,,Думанли“ Нека този паметник напомня, че националните вражди са гибелни за народите, а братското сътрудничество – тяхно светло бъдеще.“
Поклон пред паметта на жените и децата от село Манастир, избити в землището на село Аврен, местността „Думанли“, отдадоха стотици тракийци и гости.  Сред присъстващите са Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, членове на централното ръководство, Иванка Мечева, съпредседател на Тракийския женски съюз, както и представители на тракийски дружества от цялата страна.

Вчера, на 23 септември (петък) 2022 г. СТДБ и ТЖС със съдействието на Община Крумовград и кметството на Аврен, организираха поклонение пред паметта на избитите жени и деца от Манастир със заупокойна молитва в църквата „Свети Иван Рилски“ в Крумовград, след което откриха поклонението в село Аврен. Венци и цветя в памет на избитите 37 жени и 5 деца бяха поставени на паметника.

По традиция последната седмица от месец септември се провежда и съборът в Аврен, който е станал ежегоден и събира стотици жители от област Кърджали и страната.

Съборът-поклонение е традиционен, негови организатори са Съюзът на тракийските дружества, Съюзът на жените тракийки, Община Крумовград и кметство Аврен.

Старта на събора бе даден снощи. Виха се кръшни хора на мегдана, а кулминацията беше зарята.
Празничната част на тържествата продължават и тази вечер. На площада излизат с песни и танци самодейни състави от цялата община, а по-късно за доброто настроение на всички ще свири и Виевската група.
Видео: ФБ група АВРЕН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *