Инж. Валентин Михайлов: Работата ми в Дънди е сбъдната мечта

Нов живот

Аз съм в рудника от началото на разработването, от първата копка, от първото производствено взривяване. Работихме усилено и внедрихме различни системи. В началото открихме големи кухини при горните нива на рудника, както и стари минни изработки, използвани от траките. Имали са и склад за руда, в който натрошеният материал с годините беше ерозирал. Още един уникален пример за миналото ни, за това, как хората успешно са се справяли и са практикували професията“, разказва Валентин Михайлов, минен инженер „Производство“ в рудник „Ада тепе“.

Валентин е родом от Крумовград. Учил в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в Кърджали и е работил заедно с екип от професионалисти по изграждането на рудник „Ада тепе“ – първият новоразработен рудник в България за последните 40 години.

„Записах се в Минно-геоложкия университет, защото много исках да се развивам в минния бранш. Никога не съм си представял обаче, че мога да бъда част от екипа, сложил основите, да присъствам на първата копка на рудника или на първото взривяване“, с вълнение споделя Валентин.

Едва 21 годишен той започва своя професионален път като стажант към отдел „Технически служби“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. След края на лятната стажантска програма, благодарение на отличното му представяне, получава предложение да остане в дружеството в Челопеч за още 3 месеца, през които да помага при тестването на емулсионното взривно вещество, което се използва в рудника. В края на същата година се отваря възможност да кандидатства за работа в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“.

Валентин съветва младите хора да не се отказват, а да преследват мечтите си. Да бъдат решителни и, ако имат желание да се развиват в минния бранш, нека го направят, защото със сигурност не биха съжалявали. Ще имат възможност да се запознаят с интересни неща, непознати за тях до момента, а кой знае – могат те също да станат част от екип, разработил чисто нов рудник, бележейки завинаги историята на минното дело.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *