COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Инж. Валентин Михайлов: Работата ми в Дънди е сбъдната мечта Крумовградчанинът е на Ада тепе от първата копка

Нов живот

Аз съм в рудника от началото на разработването, от първата копка, от първото производствено взривяване. Работихме усилено и внедрихме различни системи. В началото открихме големи кухини при горните нива на рудника, както и стари минни изработки, използвани от траките. Имали са и склад за руда, в който натрошеният материал с годините беше ерозирал. Още един уникален пример за миналото ни, за това, как хората успешно са се справяли и са практикували професията“, разказва Валентин Михайлов, минен инженер „Производство“ в рудник „Ада тепе“.

Валентин е родом от Крумовград. Учил в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в Кърджали и е работил заедно с екип от професионалисти по изграждането на рудник „Ада тепе“ – първият новоразработен рудник в България за последните 40 години.

„Записах се в Минно-геоложкия университет, защото много исках да се развивам в минния бранш. Никога не съм си представял обаче, че мога да бъда част от екипа, сложил основите, да присъствам на първата копка на рудника или на първото взривяване“, с вълнение споделя Валентин.

Едва 21 годишен той започва своя професионален път като стажант към отдел „Технически служби“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. След края на лятната стажантска програма, благодарение на отличното му представяне, получава предложение да остане в дружеството в Челопеч за още 3 месеца, през които да помага при тестването на емулсионното взривно вещество, което се използва в рудника. В края на същата година се отваря възможност да кандидатства за работа в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“.

Валентин съветва младите хора да не се отказват, а да преследват мечтите си. Да бъдат решителни и, ако имат желание да се развиват в минния бранш, нека го направят, защото със сигурност не биха съжалявали. Ще имат възможност да се запознаят с интересни неща, непознати за тях до момента, а кой знае – могат те също да станат част от екип, разработил чисто нов рудник, бележейки завинаги историята на минното дело.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!