Дори и в залеза на бляскавата си футболна кариера, Меси си остава индустрия за стотици милиони евро. А поредното доказателство дойде от испанския „Марка“, който се порови във финансовите дела на настоящия клуб на аржентинеца – ПСЖ.

Според данните, Меси е донесъл приходи от колосалните 700 милиона евро на френския гранд. Или с други думи – в първата си година в ПСЖ Лионел Меси е бил много по-полезен на новия си клуб извън терена, след като успя да вкара само 11 гола.

Финансовите облаги за ПСЖ от трансфера на Меси обаче са огромни. Само неговият трансфер довел до 10 нови спонсора.

Други сериозни приходи дошли от продажбата на фланелки. 60% от продадените фланелки в клубния магазин са с името на Меси, а ПСЖ е продал над един милион фланелки – всяка на цена между 79 и 140 паунда.

Маркетинговият директор на ПСЖ Марк Армстронг признава, че клубът не може да отговори на огромното търсене.

„Търсенето на фланелки се повиши с 30-40%, но заради доставките не можем да отговорим. Много хора си мислят, че подобни трансфери се избиват с продажбата на фланелки, но не е точно така, защото трудно се осигурява изработването и доставките им. Не можеш да произведеш кой знае колко повече фланелки“.

Освен финансово, Меси моментално вдигна репутацията и имиджа на ПСЖ. За кратко време клубът израсна с социалните мрежи с общо над 15 милиона нови последователи.