Радев: България няма да признае референдумите в Украйна

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

Това каза президентът Румен Радев след края на консултативната среща със служебния премиер Гълъб Донев, членове на кабинета и представители на службите, които обсъдиха последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрена заплаха. Според него колкото и абсурдно да изглежда тя, не може да бъде пренебрегната.

Радев беше категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които Русия провежда в превзетите украински територии.

„Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае“, каза президентът.

Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, България работи за укрепване на своя отбранителен капацитет и ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО, поясни Радев.

Той посочи, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

„Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика“, заяви държавният глава.

Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

„Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени“, каза Радев и добави: „България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и на петрол и производство на горива. Работата на големите електроцентрали, доставките по море, всичко това взето заедно означава задълбочаване на икономическата и социалната криза“.

Президентът призова партиите да мотивират българските граждани да гласуват на предстоящите избори, защото е „критично важно България да има парламент и редовно правителство“.

„Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне легитимна избирателна активност“, заяви Радев.

Източник и снимка:  Vesti.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *