С богата и разнообразна програма започва театралният сезон в Кърджали

Валентина ИВАНОВА

  • ТМЦ спечели финансиране от Национален фонд „Култура“
  • Ще работи с театър „Дуе“ от италианския град Парма

Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикалния център в Кърджали, със задоволство сподели някои моменти от богатата и разнообразна програма за предстоящия есенно-зимен сезон. Ще бъдат ангажирани и трите състава на трупата.

Драматичният състав репетира „Счупената делва“, една от най-известните пиеси на немския класик от края на 18 в. Хайнрих фон Клайст. Гост-режисьорът Денислав Янев пренася действието в наши дни. Той прави своя сценична версия като съчетава текста с мисли на преподавателя от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков, починал през 2017 година. Вероятно премиерата ще се забави, поради ангажираността на един от гостуващите актьори. В най-добрият случай ще явим в края на октомври.

Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикалния център в Кърджали

Музикалният театър „Кадрие Лятифова” се подготвя за нови гастроли в страната със авторския спектакъл „Акиде” на гост-режисьора Али Мерич.

Кукловодите работят постановка на пиесата „Зима” с режисьор Мила Великова по спечелен проект на Национален фонд „Култура”.

Интересни за кърджалийци са и гостуващите представляния, които се задават. Още на 28 септември те ще могат да видят уникалния спектакъл „GRAND CANCAN – ВЕЛИКАТА ОПЕРЕТА“ на Националния музикален театър «Стефан Македонски». А на 3 октомври идва нашумялата постановка на «Дебелянов и ангелите» на Пловдивския театър.

Притесненията на директора Гълъб Бочуков са свързани с наближаващата зима и съпътващите я високи разходи за отопление. Сградата е голяма и издръжката й е скъпа и непосилна за бюджета на институцията. Ще разчитаме на подкрепа от Министерството на културата. Надявам се да няма ново затваряне, този път заради липса на отопление, добавя директорът.

Според него, трябва да се търси нова методика за финансиране на културните институции. Много време заплатите в театъра не са повишавани. Необходимо да се обърне по-специално внимание към театрите в пограничните райони.

След ситуация, в която ни постави Ковид в предхождащите месеци, сега се забелязва връщане на интереса и увеличаване на посещаемостта. Имаме възможност да организираме и гастроли в региона. Но обикновено през зимата читалищата, където гостуваме, няма да се отопляват и това ни затрудни, коментира Бочуков.

ТМЦ-Кърджали спечели финансиране по програмата на на Национален фонд «Култура» за въстановяване и развитие на държавните и общински културни институти. Проектът «Трансформация 2021-2024» е важна стъпка в приобщаването на българския театър към семейството на европейските театри.

Предстои пътуване до португалската столица Лисабон, където има среща на Европейската театрална конвенция, чийто член е и Кърджалийския театър. Там ще лобираме да бъде приет в организацията и общинският театър на турския град Анталия. Ще работим и с Театър «Дуе» от италианския град Парма по проект, защитаващ собствените езици на държавите-членки на Европейския съюз», завърши директорът на ТМЦ-Кърджали.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *