Историческият музей в Ивайловград с нов директор

Общинският исторически музей в Ивайловград има нов директор. Богдана Богданова е завършила археология в Нов български уневерситет, учила за докторска степен в Тюбингенския универститет, който е едно от най-старите висши учебни заведения в Германия.

“Захващам се първо да подновим и подредим залите в музея, както и да обновим всички находки и културни ценности, които са изложени, предимно от крепостите Лютица и Балък дере. Най-големият проект, който върви на територията на общината, е за антична вила “Армира”. Той трябва да бъде завършен догодина през лятото, за да може отново туристи да го посещават”, разказва пред xnews.bg Богданова.

Тя сподели, че започва реализацията на сборник, който да представя абсолютно всички ценности, както културни така и природни, на теритирията на Ивайловград. Финансирането му ще бъде от дарители и главно от Нов български университет и община Ивайловград. Ще се включат нови туристически маршути и кътове за разходка в някои от селата, които са с културна значимост.

“С него ще отбележим 20 години от разкопките на Лютица, както и на другата крепост Балък дере. Ще има богато съдържание на фотографии как е изглеждала преди и след археологическите разкопки”, уточни новият директор на историческия музей. Едновременно с печатното издание, ще бъде подготвено и такова в онлайн вариант.

Източник и снимка: xnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *