В отговор на руската инвазия в Украйна: Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана с най-малко 52 млрд. лири в отговор на руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.
В първото си интервю, откакто Лиз Тръст встъпи в длъжността премиер, Уолъс потвърди, че новият министър-председател се придържа към обещанието от кампанията си за увеличаване на разходите за отбрана до 3 процента от БВП.

Министърът каза за в.“Сънди телеграф“, че военният потенциал „всъщност ще нарасне“ в резултат на увеличението на разходите, което по думите му идва след десетилетия на борба срещу орязването на средства и на съвместяване на икономиите с придобиване на съвременно въоръжение.

Той добави, че обещаните средства се равняват на достигане на годишен отбранителен бюджет от близо 100 млрд. британски лири до 2030 г., което е увеличение с 52 млрд. британски паунда спрямо сегашните разходи, което Уолъс нарече „значително“.

Министърът похвали Тръс за увеличаването на средствата за отбрана и разкритикува бившия министър на финансите Риши Сунак и финансовото министерство. „Нещата бяха стигнали до степен министерството на Сунак дори да определя числеността на въоръжените сили“, каза Уолъс.

„Моето министерство толкова свикна през последните 30-40 години с борбата срещу орязването на средства и със съчетаването на орязването им с придобиване на съвременно въоръжение, че сега ще трябва да свикне с напълно нова ситуация, при която ще увеличаваме военния си потенциал, вместо да го намаляваме“, допълни министърът.

Уолъс запази поста си на министър на отбраната, след като подкрепи Тръст в надпреварата за лидер на Консервативната партия, позиция която той зае, след като Сунак не изпълни исканията му в съответствие с Годишния доклад за състоянието на отбраната и сигурността от 2021 г.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *