Путин забрани на военните да се оттеглят от Херсон

Руският президент Владимир Путин забрани на военните да се оттеглят от Херсон и реши сам да взима стратегически решения, пише The New York Times.

Според изданието през последните седмици руският президент се е активизирал в стратегическото планиране, като е казал на генералите, че решенията ще се взимат лично от него. Освен това той е отхвърлил искането на руските военни за изтегляне от Херсон, вероятно неспособен да приеме поредното унизително поражение.

Напускането на Херсон би позволило на руските военни да се оттеглят зад Днепър по организиран начин, запазвайки техниката и личния си състав. Но такова отстъпление би било още едно унизително публично признание за поражението на Путин във войната и би донесло на Украйна втора голяма победа в рамките на един месец“, се казва в доклада. Според изданието желанието на Путин да командва сам боевете предизвикало напрежение в редиците на военните, а отказът да се изтеглят от Херсон понижил духа на войниците, тъй като те биха могли да изпаднат в изключително трудна ситуация, тъй като са отрязани от логистичните линии.

Засилва се недоволството в Русия от хаотичната частична военна мобилизация, която има за цел да осигури 300 хиляди резервисти за „специалната военна операция“ в Украйна, отбеляза вчера Ройтерс в свой материал по темата. Главният редактор на руската държавна телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, която е твърд поддръжник на Кремъл, изрази днес гняв, че въоръжените сили изпращат повиквателни до грешни хора. „Съобщено беше, че може да бъдат набирани редници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли (повиквателните) са били изпратени от Киев“, написа Симонян в „Телеграм“. Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия.

Източник: Факти
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *