Гласят силен диамантен удар по Русия, който обаче ще порази и Белгия

Европейският съюз трябва да спре да внася диаманти от Русия, заявиха пет от 27-те страни членки в съвместно предложение, за което Ройтерс съобщи в неделя, 25 септември, след като президентът Владимир Путин нареди частична военна мобилизация миналата седмица и се отправи към анексиране на части от Източна Украйна.

ЕС, който досега е приложил шест кръга санкции, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а и подготвя нови, които ЕК ще представи тази седмица, се нуждае от единодушие, за да приеме подобна забрана, която Белгия – домът на най-големия център за търговия с диаманти в света – Антверпен – отхвърли в миналото, отбелязва агенцията.

Полша, Ирландия, Литва, Естония и Латвия предложиха въвеждане на ответна забрана за внос на диаманти от Русия, където Alrosa е най-големият производител на необработени скъпоценни камъни в света.

Световният център за диаманти в Антверпен заяви, че санкциите ще отнемат около 30% от бизнеса и ще облагодетелстват конкурентните търговски центрове, добавяйки, че клиентите трябва да могат сами да решат дали искат руски скъпоценни камъни.

Белгия не гледа с добро око на подобно ембарго. Още на 14 септември министър-председателят Александър де Кро каза по време на международна тематична конференция, че подобна забрана би била „огромна загуба“ и би навредила на индустрия, която представлява 5% от износа на Белгия и поддържа около 30 000 работни места.

Световната диамантена индустрия се събра тогава в Антверпен за първото издание на „Фасети“ (Facets) – конференция, посветена на анализа на най-новите тенденции в диамантената индустрия и отбелязването на близо 600-годишната история на Антверпен като най-големия център за търговия и обработка на диаманти в света.

На следващия ден агенция Белга подчерта специално за БТА, че диамантеният хъб в Антверпен е между чука и наковалнята, когато става въпрос за близките му отношения с руския пазар.

Служител на ЕС и дипломат, участващи в подготовката на нови мерки срещу Русия, казаха обаче, че сега (след последните развития на ситуацията в Украйна) се очаква Белгия да вдигне ветото си.

След предложението на Комисията за нови санкции, дипломати и министри ще преговарят, докато постигнат консенсус, а в противен случай въпросът ще се разглежда от евролидерите, на срещата им в Прага на 6-7 октомври.

Ханс Меркет, изследовател от неправителствената организация Ipis, смята, че белгийският диамантен сектор иска да запази „добрия си имидж“ и да продължи да бъде „най-големият световен хъб“, което е трудно съчетание в наши дни. „Начинът е да се каже, че търсенето в сектора е намаляло. Те могат да запазят приятелите си и да си мълчат известно време, а след като това приключи, могат да се върнат към обичайната си дейност“, обяснява Меркет пред Белга.

Белгийският вестник Tijd цитира Световният диамантен център в Антверпен – СДЦА (AWDC) на 15 септември, откъдето информират, че търговията с руски диаманти е спаднала „значително“ през последните месеци, като отбелязва, че организацията не дава „конкретни числа“.

„През последните месеци антверпенският диамантен сектор драстично е ограничил търговията си с Русия“, казва премиерът Де Кро пред „Газет ван Антверпен“. „Търговията с Русия не е спаднала до 0 процента, но бързото преустановяване на търговските отношения с Русия илюстрира, че изборът да не се налага забрана е бил правилен. Сега секторът може да прекрати търговията със собствени темпове“, добави той.

Националната банка на Белгия обаче е по-конкретна: първите 5 месеца на 2022 г. не показват почти никакво намаление, руските диаманти са на стойност 740 млн. евро в сравнение със 770 млн. евро през 2021 г., сподели Меркет в профила си в Tуитър на 15 септември.

„От една страна, те (търговският център за диаманти в Антверпен) са загрижени за имиджа си, а от друга – за конкурентоспособността си. Те искат да останат най-големият център за търговия с диаманти в света. Проблемът е, че тези две неща са много трудни за съвместяване“, разсъждава изследователят.

По оценки на СДЦА през града преминават 84 процента от необработените диаманти в света и 50 процента от всички полирани диаманти. Преди да избухне войната в Украйна през февруари, Антверпен е внесъл и изнесъл необработени диаманти на стойност 1,8 млрд. долара от руската държавна минна компания „Алроса“, представител на която не присъстваше на конференцията „Фасети“.

Меркет смята, че отношенията с „Алроса“ в разгара на войната в Украйна не дават добър имидж на диамантената индустрия на Антверпен. Изследователят от Ipis отбелязва, че след възникването на противоречията около Русия, СДЦА е спрял да публикува данни за индустрията, както е правил в миналото.

Той обаче признава, че отношенията с „Алроса“ са необходими за конкурентоспособността на белгийския диамантен пазар.

„Това е толкова важен доставчик, отговарящ на 25 процента от диамантите, които влизат в Антверпен. Ако те го загубят и Дубай (ОАЕ) го поеме, тогава ще бъде много трудно да се спре тази промяна. Сега изходът им е да кажат, че търсенето намалява“, заключава изследователят.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *