В училище „Васил Левски“ в Крумовград демонстрираха своите езикови познания

  • За пореден път на 26 септември отбелязаха Европейския ден на езиците

Нов живот

За поредна година Средно училище „Васил Левски” в Крумовград отново отбеляза  Европейския ден на езиците.  От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици.

С голямо желани и интерес, учениците от начален етап демонстрираха своите езикови познания като рецитираха стихчета и гатанки на български, руски, английски и на турски език.

Малките ученици доказаха, че езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, но той може да бъде и повод за празник.

Екип от единадесетокласници, изготви презентации на английски и немски език, посветени на историята на честването , на европейското езиково разнообразие, на значимостта на многоезичието, както и на насърчаването на изучаването на чужди езици. В часа на класа те представиха презентациите си пред учениците от VIII „б” и VIII „в” класове, които  тази учебна година започнаха да изучават разширено английски и немски език.

Вниманието на учениците бе приковано от дървото на приятелството, което също бе изработено от амбициозния екип. Всеки осмокласник залепи на дървото цветно листче с името си. Тези табла ще останат да красят класните стаи на осмокласниците, и да им дават стимул да изучават усърдно чужди езици.

Накрая всички стигнаха до убеждението, че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората и запазването на културното европейско богатство.

Европа разполага с истинско езиково съкровище – 24 официални езика. Всяка година на  26 септември навсякъде в Европа се организират различни мероприятия с цел  да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се окуражи изучаването на чужди езици във всяка възраст и да се насърчи междукултурното разбирателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *