В Езиковата гимназия в Кърджали отбелязаха Деня на европейските езици

Нов живот

По традиция възпитаниците на Езиковата гимназия /ЕГ/ „Христо Ботев“ в Кърджали отбелязаха Деня на европейските езици с флашмоб, викторина, състезания и церемония за връчване на сертификати за владеене на английски език.

Всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците, който е създаден по инициатива на Съвета на Европа през 2001 г. и е подкрепен от Европейската комисия. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 24 официални езици и повече от 60  на местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти.

Мисията на ЕГ „Христо Ботев” е да насърчава младите хора да изучават чужди езици, да се развиват в разбирателство и да се възпитават в дух на толерантност.

Най-малките възпитаници на гимназията с профил Немски език направиха флашмоб, представящ немската азбука и думи със значението им на роден език, а най- накрая изписаха думата SPRACHEN (в превод ЕЗИЦИ). Децата взеха участие и в забавна интерактивна игра, старателно подготвена от доброволката Юлия Мантик, която тази година работи в гимназията по Програма „Културвайт.

Учениците от паралелките, изучаващи английски език, организираха викторина с въпроси, свързани с езиковото многообразие на ЕС. Изработиха постери с популярни изрази на всичките 24 езика и отправиха послание към младите хора с израза „Аз знам и мога!“

В отбелязването на Европейския ден на езиците се включиха и десетокласниците от немските паралелки. Кулминацията на тържественото отбелязване на деня на езиковото многообразие в Европейския съюз беше тържествената церемония за връчване на Кеймбридж сертификатите на учениците, които успешно положиха изпити за придобиване на ниво за владеене на английски език. От явилите се 11 ученици, един получи сертификат за владеене на английски език на ниво В1 според Европейската езикова рамка, 9 ученици получиха сертификат за ниво С1 и един ученик – Селин Осман от 12 Б получи сертификат за валдеене на английски език на най-високото възможно ниво – С2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *