Над 90 на сто от подадените заявления за целеви помощи за отопление в Кърджалийско са за твърдо гориво

От кандидатстващите за целева помощ за отопление на територията на област Кърджали над 90 на сто посочват, че желаят да получат целева помощ за отопление с твърдо гориво. Това каза за БТА директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ (СП) Цветомир Хаджиев.

Той обясни, че това е характерно за региона, сравнявайки данните с предходни години. Цветомир Хаджиев припомни, че документи за целева помощ за отопление се приемат до 31 октомври и отчете, че подадените до момента заявления-декларации за сезон 2022/2023г. са 10 760.

„Анализът на данните показва ръст с около 5 процента на подадените заявления за целевата помощ спрямо същия период на предходната година. Очакванията ни са ,че този ръст ще се запази до края на кампанията“, посочи още той, като отчете, че през предходната година за цялата кампания са подадени общо 13 185 заявления.

За БТА директорът на РД “СП“ в Кърджали обясни, че през настоящата година размерът на целевата помощ за месец е без промяна – 104,73 лв., но с решение на МС е определена допълнителна сума от 100лв. еднократно, с което общият размер на отпусканата целева помощ за целия отоплителен сезон 2022/2023г. е в размер на 623,55лв.

От подадените до момента над 10 000 заявления-декларации, целева помощ е отпусната на 7836 лица, отказана е на 1705 лица. Останалите заявления са в процес на обработка. Сред основните причини за отказ е доход, по-висок от разписания, каза още Цветомир Хаджиев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *