Украинските бежанци увеличиха до рекорд населението на Германия

Вълната от прогонени от войната украински бежанци е увеличила населението на Германия до най-големия му брой в исторически план, съобщи Федералната статистическа служба. Жителите на най-населената страна в Европейския съюз вече надминаха 84 млн.

Германия има един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света, населението й е сред най-застаряващите, но нейното силна икономика, търсенето на работна ръка и сравнително отворената имиграционна политика я превърнаха в привлекателна цел за мигрантите още преди Европейския съюз да отвори вратите си за украинците, бягащи след руската инвазия от 24 февруари насам.

В своя доклад, публикуван днес, Федералната статистическа служба заяви, че през първата половина на 2022 г. населението е нараснало с 1% или с 843 000 души и така то вече е над 84 млн. Най-голям дял за увеличението за периода има имиграцията от Украйна – 750 000 души. За сравнение – през 2021 г. населението на Германия е нараснало едва с 0,1%.

За изследвания период жените в Германия са се увеличили с 1,2%, значително повече от мъжете (с 0,8%), тъй като предимно жени и деца са избягали от войната в Украйна.

Статистиката показва, че след обединението на Германия през 1990 г. само три пъти е бил регистриран подобен растеж и всеки е бил свързан с бежанска вълна. През 1992 г. бежанците от войната в Югославия увеличават населението със 700 000 души. През 2015 г. пък Германия допусна почти един милион бежанци от Близкия изток.

КОНТРАПУНКТ

Огромната бежанска вълна от Украйна доведе до остро изказване на наследника на бившия германски канцлер Ангела Меркел на лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС). – Фридрих Мерц.

Той заяви: „В момента наблюдаваме социален туризъм от страна на тези бежанци: в Германия, обратно в Украйна, обратно в Германия, обратно в Украйна“.

Лидерът на ХДС каза, че очаква още по-големи проблеми с очакваните бежанци от Русия (бягащите от евентуална военна моблизация), „ако федералното правителство направи това, което предложи министърът на вътрешните работи – да осигури достъп до Германия на практически всички, които са отказали военна служба или мобилизация в Русия“.

Последва вълна от реакции от всички партии, а Мерц бе подложен на остри критики.

В крайна сметка лидерът на ХДС се извини, заявявайки, че „социален туризъм“ е неуместен избор на думи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *