Москва: Русия е отворена да обсъди с Вашингтон знаково споразумение за контрол на ядрените оръжия

Русия проучва възможностите за провеждане на среща между руски и американски преговарящи, които да обсъдят знаково споразумение за контрол на ядрените оръжия, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Москва е отворена за подновяване на договора с Вашингтон за мерки с цел по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, посочи Захарова.

Тя допълни, че Русия се надява, че започнатите съвместни планове със САЩ за усвояване на космическото пространство ще бъдат реализирани.

„Ръководим се от това, че независимо от безпрецедентното изостряне на руско-американските отношения по вина на Вашингтон, запазването на прагматичното взаимодействие в космоса е в интерес и на двете страни“, каза Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя коментира и темата за течовете от газопроводите „Северен поток“.

„Има абсолютен печеливш от тази ситуация – това е Вашингтон“, каза Захарова. Според нея спирането на газоподаването от Русия за Европа ще помогне на САЩ да увеличат доставките си на втечнен природен газ за континента.

„През юли точно там – в района на остров Борнхолм, НАТО проведе учение, при което използва дълбоководно оборудване“, изтъкна Захарова. „Много ни се иска да вярваме, че международното разследване за случилото се с газопроводите в Балтийско море ще има обективен характер“, каза говорителката на руската дипломация.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *