Пет са номинациите за званието Почетен гражданин на Кърджали

  • Призът се връчва от 1977 година

Валентина ИВАНОВА

В общинския съвет в Кърджали вече са постъпили предложенията за присъждане на званието „Почетен гражданин“, което обикновено става на тържествената сесия на 21 октомври – Деня на града.

През последните години на пандемия, не бяха излъчени носители, тъй като не бяха провеждани тържествени заседания на местния парламент.

От разглежданите пет номинации, три са от миналата година. Те са на скулптора Зиятин Нуриев, строителя инж. Емил Младенов, известния математик и преподавател в СУ „П.Р.Славейков“ Вълчо Милчев, покойният писател Иванко Маринов, бивш директор на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и на основателя на компанията „Теклас България“ Мордо Данон, който също не е сред живите.

Според Правилника, приет от Общинския съвет, номинираните трябва да имат изключителни заслуги и принос в различни сфери на обществения живот, свързали своята дейност с община Кърджали и допринесли за нейното развитие в национален и международен мащаб. Те могат да са, както български граждани, така и чужденци.

По изключение званието може да се присъжда и посмъртно.

На удостоените се връчва Почетен знак с герба на Община Кърджали с лента и диплом по образец. Няма парично изражение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *