Христо Иванов: Твърдо ще отстояваме амбицията си за България

– Оптимист ли сте или песимист, че ще може да се състави управление в следващия парламент?

– Аз съм реалист и знам, че за да има кабинет и то не какъв да е, а кабинет, който наистина може да придвижи страната напред. участието на “Демократична България” е много важно. Защото само ние можем да гарантираме този кабинет да бъде истински и последователно реформаторски, а не на приливи и отливи, с гол ентусиазъм и пиарска самодейност, да може да реформира издълбоко системите, които задушават развитието на страната. Ние влизаме в следващия парламент с целта да има кабинет. Но автентично реформаторски, с много висока амбиция за България. Имаме три условия, които поставяме на всеки, който ще търси подкрепата на “Демократична България”. Това същевременно са трите гаранции, които ние поемаме пред нашите избиратели, че ще се борим за тях и това ще бъдат нещата, които наистина ще са в центъра на нашата работа. Те не са по значение изброени, а са еднакво важни.

На първо място за нас е изключително важно и ще настояваме за изключително последователна, ясна позиция по отношение на войната в Украйна, на агресията на Путин срещу цяла Източна Европа и на всичко, което следва за нас в енергетиката, отбраната, службите, външните отношения. Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир, без Путин да бъде спрян.

А тези русофили, които не вярват, че е престъпник, моля да си включат телевизорите и да видят как бягат руснаците. Защото Путин вече води война не просто срещу украинския народ, не просто срещу цялата стабилност в Източна Европа, което засяга пряко България, той води война срещу собствения си народ, този престъпник. Не може да има никакви нюанси и никакво снишаване по тази тема. Ще бъдем ясни и моля никой да не ни слага в никакви предварително сготвени конфигурации.

Втората тема, не по значение, е върховенството на закона. Няма евроатлантически ценности и евроатлантически коалиции без реформа на прокуратурата, защото хората поискаха Европейския съюз в България не заради еврофондовете. Поискаха го, за да има законност и от тази гледна точка: Гешев – оставка! Защото без оставката на Иван Гешев не можем да започнем реформата на прокуратурата.

– Защото не може да съберете конституционно мнозинство? Гешев как ви пречи, г-н Иванов?

– Той ни пречи с това, че например ДАНС още преди 5 години е предупреждавал, че построяването на “Турски поток” обслужва интересите на Путин, нали така? И след като ДАНС, представете си, го е констатирал, сега би трябвало вече да има разследване защо толкова много се бързаше за построяването на този “Турски поток”? Тази бързина, с която ние обслужихме този интерес, написано черно на бяло, какво е? Защото Гешев охранява едни и натиска други. На нас ни трябва неутрална прокуратура.

Става дума за демонтаж на корупционния модел, който не започна с управлението на ГЕРБ, неговите корени всъщност са в комунистическия режим и неговите структури и затова трябва да има лустрация, но в крайна сметка неговият връх беше по времето на Бойко Борисов и ГЕРБ, която стоеше като резервен втори кон на Делян Пеевски за неговата корупционна империя. Тази империя – в правосъдието, в службите, в регулаторите, трябва да бъде последователно демонтирана, за да може България да дръпне напред.

ГЕРБ продължават да отбраняват този модел, да поемат някаква отговорност за действията си. Гледам онзи ден Деси Атанасова излязла и казала: „ние сме чисти“. Вие представяте ли си – ГЕРБ били чисти! Това е абсурдно поведение, което няма нищо общо с реалността. ГЕРБ очевидно не са дозрели да разберат, че за да вървим напред, трябва да демонтираме този модел.

Третото ни условие е икономическа, фискална и финансова политика, която се базира на разбирането, че трайното и устойчиво покачване на доходите в България може да стане само чрез привличане и генериране на инвестиции, на добри работни места, а не с административни популистки мерки. Това означава да имаме антиинфлационни политики, да не подлагаме на съмнение нашето присъединяване към Еврозоната. Тези три неща ще бъдат абсолютните китове на нашето поведение оттук нататък. И ако ние не можем да ги гарантираме и трите в достатъчна степен, можем да останем извън евентуална управляваща коалиция. И ще ги гарантираме като изключително ефективна опозиция. Нека някой да си причини това нещо и да го види.

– Обаче казват, че имало външен натиск, така да се каже. Знаете, винаги има такава теория за кабинет на всяка цена около евроатлантическите ценности. От партиите, които ги споделяте.

– Коя е първата евроатлантическа ценност? Върховенството на закона. Знаят го и нашите партньори, които са подозирани в някакъв натиск. Отговорът ми на вашия въпрос пряко е за съжаление “не”. Защото, ако имаше такъв натиск отдавна и Гешев щеше да е свален от сцената, и Борисов щеше да е последвал своя приятел Себастиан Курц в Австрия, а сега идват да ни натискат от ЕНП. Но никой не пита какво стана с Курц и защо прилагаме към Курц един стандарт, а към Борисов – друг. Бившият канцлер бе млад, обещаващ лидер, страхотна звезда, перла в короната, но при най малкото съмнение, каквито за Борисов с лопата да ги ринеш, той слезе от политическата сцена. Това е цивилизационен стандарт. Ако имаше наистина някакъв международен натиск, тези цивилизационни стандарти да му бяха приложени, щяхме да имаме правителство и нямаше да се занимаваме с цялото това безумие. И то докато сме изправени пред най сериозното предизвикателство от Карибската криза насам. Путин посегна към ядрената война. Нека никой да не си затваря очите за това. Путин обяви намерения да заграби територия от съседна държава с размерите почти колкото България. Единствената рецепта за мир и това е Путин да бъде спрян. Неговите опити да наложи правото на силния, закона на джунглата в цяла Източна Европа, включително и със заплахи за ядрена война, трябва да бъдат спрени. Добре го разбира Ердоган, разбира го, китайското ръководство, разбира го новото италианско ръководство. Време е всички у нас да разберат.

– Общо взето повечето хора го разбират и повечето политици го разбират, защото това е опасна игра.

– Далеч не всички. Референдумите в окупираните от Русия части на Украйна са абсолютна подигравка със свободата и демокрацията и по никакъв начин не може изобщо да става дума за това някой в България, сериозна институция или системна партия, да имат съмнения дали да ги приеме или не.

– Това, което се случва в Украйна е и трагедия, и страх, и ужас. Но да се върнем в българските измерения. Вие посочихте три условия, на които трябва да отговарят евентуалните бъдещи партньори, които ще искат подкрепа за вас. Според социолозите най-голямата партия е ГЕРБ и първо именно ГЕРБ, според мен, отговаря на тези условия. Казахте – оставка на Гешев, това ли искате да чуете от тях? Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че ще правят съдебна реформа.

– Ние сме гледали тяхната съдебна реформа. Тяхната съдебна реформа беше онази, дето Цецка Цачева обяви за приключила в Пекин още през 2016 г., помните ли? После писаха нова конституция, която стана за всеобщ присмех. И сега аз не знам защо колегата Чолаков, към когото в лично качество изпитвам уважение, се подлага на това унижение пак да продава тези твърдения.

– Ако ви поканят на разговор, ще ги попитате ли?

– Ще разговаряме, естествено. Ние ще бъдем възпитани и диалогични, както сме били в предишния парламент. Това е наша запазена марка.

– Колко партии отговарят на вашите три условия? 

– Само не ни слагайте в никакви предварително подготвени схеми, имаме ясни приоритети и ще се борим за тях с такива средства, с такава сила, каквато гражданите ни дадат. И затова обръщението ми е към тях: ако искате ясна геополитическа ориентация, ако искате върховенство на закона без компромиси, ако искате изчистване на българските служби, енергетика, ако искате най-сетне модернизация на нашите въоръжени сили, и ако искате икономическа политика, базирана на предприемачеството и инвестициите, а не на административно раздаване на пари, гласувайте на сигурно, гласувайте за „Демократична България“. Защото само ние можем да ви гарантираме тези неща – с нашата последователност, устойчивост, инат, ако искате.

Искаме мандат за да ги свършим тези неща. Ако има управление, управленска формула, която може да ни помогне да ги реализираме – чудесно. Ако не, ще се борим за тях в опозиция. В това няма нищо страшно. Това е част от демокрацията.

Поставяме абсолютно ясни задачи и амбиции и чакаме останалите да кажат могат ли тази амбиция да я понесат на плещите си? Ние можем. Като не могат – няма да си партнираме. Така че ние ще бъдем твърди, ако искате тази наша твърдост да се превърне в резултат, дайте ни силата да го направим, защото знаете, че можем.

(Интервю на Христо Иванов за “Гласове” по Би Ти Ви с водещ Цветанка Ризова, с незначителни съкращения)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!