Васил Дончев: Днес стартира ловния сезон, откриваме груповият лов на дива свиня с много вълнение

Галина АВРЕНЛИЕВА

Днес, 1 октомври, се открива ловният сезон за едър дивеч. Това съобщи за „Нов живот“ Васил Дончев, предсеседател на Ловно-рибарско дружество “Кърджали”.

„Днес сутринта открихме груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Дълго го чакахме този ден, вълнението е голямо, още повече че мерките и забраните, свързани с COVID-19, отпаднаха. Важно е да отбележа, че утре – неделя, 2 октомври, когато са изборите няма да се ловува и няма да се утвърждават графици за групово ловуване“, посочи Дончев.

Той уточни, че индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч ще се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете Васил Дончев уточни, че ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция.

„АЧС поутихна и сред много дружинки дивата свиня е най-предпочитаният обект за лов“, каза още председателят на Ловно-рибарското дружество в Кърджали.

Той припомни, че е забранено  използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Тия от снимката да отиват и да помагат на гърците живущи в района на гр.Солун. Бяха писали, че над 10 000 хил. диви прасета имало там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *