Радев издава указ за свикване на 48-ото Народно събрание в понеделник?

Президентът Румен Радев ще издаде указ за свикване на 48-ото Народно събрание в понеделник, научи Епицентър.бг от източници от „Дондуков“ 2.

Очаква се ЦИК да обяви официално резултатите от изборите в четвъртък, а в неделя да бъде ясен и списъкът на депутатите. Изборните надзорници вече публикуваха резултати от вота при 100% протоколи от СИК, според които в следващия парламент влизат ГЕРБ – СДС, ПП, ДПС, „Възраждане“, БСП, ДБ и „Български възход“.

По конституция президентът е длъжен да свика новия парламент до един месец след изборите – т.е. крайният срок е 2 ноември. Но е ясно, че Радев няма да чака толкова дълго.

Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство, предвижда основният закон.

Така започва т.нар. въртележка.

Първият мандат се връчва на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ – СДС, вторият – на следващата – ПП. Третият мандат държавният глава може да връчи по свое усмотрение. Досега той избираше да го връчи на БСП, но социалистите бяха и третата по големина група.

При връчването на първите два мандата президентът не е ограничен във времето. При връчването на третия обаче е – трябва да го направи в седемдневен срок.

Снимка: БГНЕС, архив
Източник: Епицентър

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *