Мими Николова: Очаквам с трепет изявата си в Хухла

  • Радвам се, че напоследък има ренесанс на старите хубави български песни, вечни български песни, които лесно се запяват и от млади, и от стари

Валентина ИВАНОВА

Мими Николова е истинска звезда на българската естрада. Макар че нейните хитове са били слушани и търсени преди 50-60 години, напоследък показа и на публиката, и на своите колеги от популярния жанр, че няма стари и млади, а има можещи и неможещи. След като й направиха нови аранжименти, тя представи популярния си репертоар на редица концерти през това лято по Черноморието и в Пловдив. Радва се като вижда колко млади хора слушат нейните изпълнения и припяват. Защото това са песни-шлагери, които лесно се запомнят.

По-възрастните българи помнят вълнуващата песен „Замълчи, замълчи“ от култовия филм „Любимец 13“ с Апостол Карамитев и Гинка Станчева. Не са забравили че Мими Николова през 1965 г. нейната песен „Калиакра“ по музика Ангел Заберски и текст на Слава Семирова и Емилия Захариева печели Първа награда на първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“, прераснал в „Златният Орфей“.

За своята достолепна възраст, Мими Николова е доста активна на сцената. Казва, че музиката й дава настроение и я зарежда с положителна енергия. Много се радва, че напоследък има ренесанс на старите хубави български песни, вечни български песни, които лесно се запяват и от млади, и от стари. Забелязва подобна тенденция и по света, особено в Европа. Слушателите се обръщат към мелодичните стари песни, търсят хубавата музика, създадена преди десетилетия. Сред днешните български песни рядко изскачат шлагери.

Според известната изпълнителка, българска музика трябва да звучи повече в ефира. Особено в БНР и БНТ. Пускат се американски песни, гледат се предимно американски филми. Наскоро научила, че САЩ печелят най-много, не от фармацевтичната индустрия, а от авторското право върху музикални произведения, филми и видео. В цял свят се излъчва американска продукция. Затова и аз и моите колеги се възмущаваме.

В България има много таланти. Често гледа в телевизионните формати много добри млади изпълнители. Въпросът е, какво се случва с тях след като приключи форматът? Пише ли някой песни за тях, помагат ли им да се реализират, да направят записи? Няма фонд за млади таланти. Българската държава е много задължена на културата и хората, които я създават. Народ, който няма култура – няма бъдеще. Затова е важно на творците да се подава ръка, смята певицата.

Идвала е в Кърджали преди години за концерт с други колеги. Помни, че бил на спортната площадка. Сега й се отваря пътуване още по-на юг – в Ивайловградско. Знае, че навремето е бил нужен открит лист, за да пътуваш дотам. Вероятно затова и никога не е стъпвала в тоя край и й е много любопитно да го види, особено прословутото село Хухла, за което отдавна се говори в нейните, музикалните среди. Някои вече са участвали в известния фестивал на изкуствата „Мистериите на Хухла“. С трепет очаква да се изяви там. Ще представя много от най-известните ми песни с нов ангажимент. „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Малката креолка“, „Мостчето на влюбените“, „Синьо“ и още обичани от поколения българи песни.

Смята за удоволствие и чест да попадне в такава пъстра компания, каквато се оформя за „Мистерииите“. Познава „Ева квартет“. Очаква с нетърпение да чуе и местните групи за народни песни. Българският фолклор е нещо, с което трябва да се гордеем, категорична е Мими Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *