Кърджали посрещна Огнян Герджиков като стар приятел /Снимки и Видео/

  • В залата бяха кметът Хасан Азис, областният управител Даниел Делчев и Цвета Караянчева

Валентина ИВАНОВА

В Бизнесинкубатора във вторник проф. Огнян Герджиков представи книгата си „Аз не бях политик“. Той е добре познат като общественик, преподавател по гражданско и търговско право в Софийския университет и бивш председател на българския парламент. В залата се събраха политици, книгомани и приятели на автора, сред които бяха и кметът Хасан Азис, областният управител Даниел Делчев и Цвета Караянчева, също бивш председател на Народното събрание.

Проявата е част от програмата за Деня на Кърджали и се организира от общината, Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и Издателска къща „АБ”.

Винаги сме приемали професора като приятел на Кърджали, заяви кметът инж. Хасан Азис в началото, след което пръв получи екземпляр от автора.

Книгата бе представена по нестандартен начин, като литературно-музикален спектакъл. Издателката Ана Боянова, носител на литературна награда „Блага Димитрова”, предизвика още по-голямо любопитство към изданието като подсказа какви интересни детайли от живота на Огнян Герджиков се съдържат вътре. На 454 страници авторът описва своята младост, преподавателската и политическата си кариера, представя отделни случки и събития с характерното си чувство за хумор.

Тя и професорът прочетоха забавни откъси, а дуетът Ана Боянова – Емил Калев изпълни италиански и латино песни.

Накрая бе показан кратък документален филм, включващ събития от февруари 2005 г., когато Огнян Герджиков е освободен от поста на председател на парламента с 234 гласували, от които 119 “за“, 114 “против“ и един „въздържал се“. Тогава от трибуната професорът се обръща към колегите си с думите: „Политиката е изкуство на компромисите. За мен, като български народен представител, компромисите са необходими, когато са в интерес на българското общество. Убеден съм, че в политиката трябва да има и морал. През годините проф. Огнян Герджиков е доказал, че за него това не са само думи.

Снимки: Валентина Иванова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *