Георги Иванов нарами „Баша“ на борбите в Черноочене

Исмет ИСМАИЛ

Георги Иванов от Кърджали спечели титлата “Баш“ на традиционния турнир по свободна народна борба в Черноочене и нарами коча. Той надви Георги Ванчев от Хасково, който остана втори. Трето място взе Асен Табаков, също от Хасково

Традиционни свободни народни борби за мало и голямо събра многобройна публика в централното село. Атрактивното състезание бе част от местния събор по случай празника на Черноочене, който жителите му отбелязват ежегодно във втората седмица на месец октомври.

Съдията Мустафа Джафер показа професионализъм и успя да ръководи турнира без непредвидени ситуации. Борбите продължиха повече от 4 часа, а интересът към тях беше изключително голям.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман връчи на победителя голямата награда – коч на „Баша“ Георги Иванов.

Над 50 мъже и юноши премериха сили в надпреварата, проведен на местния стадион „Искра“.

В двубоите взеха участие деца, момчета, кадети, юноши и мъже, както и непрофесионални борци от Кърджалийско, Пловдивско, Хасковско и други райони.

В надпреварата участие взеха и младите надежди от новосъздадения клуб по свободна борба за деца и юноши „Гигант“-Черноочене. Което е първото масово участие в подобни турнири.

Народните борби станаха постоянна атракция на селищния празник и се радвам, че Черноочене е селото, което развива този спорт чрез Клуба „Гигант“ и дава възможност на децата и младежите да покажат своите възможности, каза Кметът Айдън Осман.

В „Гигант“ тренират над 20 деца. Тренира ги петкратният републикански шампион за юноши Себахтин Риза, и балкански шампион през 1984 г. Родом е от кърджалийското село Три могили.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *