„Чисти ръце“ на БМЧК в средното училище на Черноочене

Исмет ИСМАИЛ

По иновативен начин с интерактивни игри и кратки поучителни презентации, доброволците на Български младежки червен кръст от клуб „Щастливи с нас“ към Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене показаха правилните начини за миене на ръце.

Инициативата е по повод на 15 октомври Световния ден на чистите ръце. Той се чества от 2008 г., която Общото събрание на ООН обявява за Световна година на хигиената. Всяка година в инициативата участват близо 200 млн. души от над 100 страни. Целта е да се популяризира съществената роля на добрата хигиена на ръцете като част от задължителната профилактика за предпазване от редица заболявания, някои от които животозастрашаващи.

Децата от началните класове на СУ „Христо Смирненски“ с. Черноочене се научиха, че насапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се „отмият“ редица болести – от диария до новите щамове на грипа.

Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *