Кърджалийският пазар е уникален, заради добротата и мъдростта на хората, които работят там

Нов живот

Корените ми са от Пещера, но вече 47 години живея в Кърджали. Разказва в своя фейсбук профил Нина Сандева.

Когато някой познат дойде за първи път в Кърджали и ме попита какво трябва да види, наред с музея, картинната галерия, язовирната стена , пеещия часовник и…. аз казвам: Пазара.

Защо ли? Защото гледките, звуците и ароматите са неповторими и неописуеми. Толкова е шарено, колоритно, шумно, очарователно…и изобилно. Пълно с живот и настроение. Всъщност духа на Кърджали можеш да усетиш там на пазара.

Най- важното и впечатляващото, обаче са хората на пазара. Познавам някои от тях повече от 20 години. Работят от сутрин до вечер и в най- големия студ и в най- горещия пек. Усмихнати, благи, добронамерени,трудолюбиви, любезни, прозорливи и мъдри, много мъдри. Пазарът е многонационален- турци, българи, арменци, роми – събрани на едно място, различни, но толерантни, точно заради мъдростта си.

Кърджалийският пазар е неповторим и уникален, точно заради добротата и мъдростта на хората.

Когато нямам настроение, отивам на пазара. Атмосферата е всепоглъщаща и успокояваща. Шум, цветове хора… Чуваш и усещаш хората, някъде по обяд започва песента на ходжата от джамията, виждаш усмивките и доброто настроение, въпреки тежката работа, и се успокояваш.

Тръгваш си умиротворен, с пълно сърце от топлотата, изобилието, добротата и красотата на този пазар. Само трябва да го погледнеш с душата и сърцето! Неповторим!

Снимки: Валентина ИВАНОВА

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Браво на г-жа НИНА САНДЕВА! Човек трябва да има голямо сърце, за да чувства по този начин нещата в живота, и хората около себе си! Още веднъж БРАВО, и да е жива и здрава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *