София и Кишинев подписаха договор за пренос на газ през Молдова

България и Молдова подписаха договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“.

Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с молдовската му колежка Мая Санду в Кишинев, предаде бТВ.

„Приветствам подписването на договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“. С това ще можем да диверсифицираме нашите източници за природен газ, но и средствата за транспорт и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи в централна и Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативните източници на енергия ще консолидира енергийната независимост и ще ни помогне да бъдем по-устойчиви в настоящата криза“, заяви президентът на Молдова Мая Санду.

„България постигна значителен успех при диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи. И дялово участие в терминали за втечнен газ. Последният търг за доставки на газ – прозрачен, открит, свали два пъти цената на синьото гориво. Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. Чрез реверсивни възможности можем да доставяме газ от юг на север, през Гърция, България, Турция и Румъния към Молдова”,  уточни българският президент.

С подписването на споразумението Радев уточни, че страната ни протяга ръка към Молдова и нейния народ в трудно положение. „Това е проява на солидарност и общ подход към кризите, за да може да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това означава по-ниски цени и сигурност на доставките”, подчерта още държавният ни глава.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *