Интермодалните превози и нова ж. п. връзка между България и Турция обсъдиха транспортните министри на двете страни

На срещата и разговорите с турския ми колега обсъдихме въпроси, свързани с граничните преходи между двете страни и облекчаването на трансграничния трафик. Констатирахме сериозно задоволство от досегашната съвместна работа. Това съобщи заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след среща на граничния турски пункт „Капъкуле“ с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу.

Двамата министри са установили, че тежкотоварният трафик между двете държави от октомври миналата година се е увеличил със 100 хил. камиона. Прогнозите са за още по-голям скок, уточни Алексиев.

Затова дискутирахме интермодалните превози с железопътния (ж. п.) транспорт – качване на тировете на влакови композиции, което да облекчи сухопътните пътища, поясни Алексиев. Той допълни, че вече имаме изграден такъв механизъм, който може да обхване по-голям обем превози.

Разбрахме се да започнем и усилия за нова ж. п. връзка между двете страни през Лесово, Елхово и Ямбол на наша територия, добави Алексиев. По негови думи към момента капацитетът на сегашния ж. п. транспорт е почти запълнен и ще трябват алтернативи.

Друга тема бе да ускорим процедурата по ро-ро-превозите и стартиране на фериботната връзка между пристанищата Бургас и Карасу. След новата година на „Капитан Андреево“ ще влязат в действие и две нови платна за хладилни камиони, които също ще помогнат за облекчаване на трафика, посочи още Алексиев.

Предишната среща между транспортни министри на България и Турция по същия кръг теми бе в Свиленград на 17 февруари т.г. между министър Николай Събев и Адил Караисмаилоглу.

На журналистически въпрос за износа на горива Алексиев отговори, че той не е забранен, а само износът и реекспортът на суров петрол и няма никаква икономическа логика експортът на преработени нефтопродукти да бъде спиран.

Той ще позволи по-ниски цени и запазване на външнотърговското салдо, поясни вицепремиерът и добави, че с предлаганите от служебния кабинет промени ще има възможност да се обложат свръхпечалбите от това производство и търговия. От облагането могат да се генерират по предварителни калкулации между 800 милиона и един милиард лева за следващата година и 100 милиона за тази година в държавната хазна, подчерта Алексиев. По негови думи законопроектът за облагане на свръхпечалбите ще бъде внесен днес или утре в Народното събрание.

По въпроса за установените пропуски в сигурността на Летище София Алексиев каза, че вече е провел среща с концесионера, чийто ангажимент е това. Те се ангажираха много сериозно с този въпрос, който включва и подобряване на техниката и обучение на персонала, което тече, увери Алексиев и добави, че ще има и проверка на Европейската комисия.

Ако пропуските обаче не спрат, държавата ще предприеме и най-строгите мерки – има предвидени сериозни санкции по договора, а ако това продължава, крайна мярка ще бъде дори прекратяване на договора за концесията, каза още министърът.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *