Осигуряват двойно количество каптирана вода за съставните села на Черноочене

Исмет ИСМАИЛ

Кметът на община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер, представители на общинското ръководство, съветници, изпълнителя и граждани откриха строителната площадка за разширение на съществуващ напорен резервоар за питейна вода.

От там се водоснабдяват общинския център и населените места около него – Среднево, Пряпорец, Нови пазар, Каблешково, Черноочене и Драганово.

Целта на настоящия проект е подобряването на жизнения стандарт на населението чрез разширение на съществуващия напорен резервоар за питейно-битови и противопожарни нужди на село Черноочене.

Новопроектираният резервоар ще бъде изграден в зоната на съществуващия. Ще бъдат построени 2 нови клетки с възможност за каптиране на 150 кубика питейна вода. Предвижда се и рехабилитация на съществуващия двуклетков резервоар с капацитет от 150 кубика живителна течност, с цел да покрива високите хигиенни изисквания, като в същото време допълнително да защити структурата на резервоара.

Финансирането е осигурено от бюджетни средства на община Черноочене и на „Асоциация по В И К“ по инвестиционна програма за 2022 г. на „ВиК“ гр. Кърджали. Радвам се, че успяхме да намерим средства и да изградим този жизнено важен обект, заяви Айдън Осман. В района усилено се строи и то не само жилища, но и промишлени сгради. Нуждата от питейна вода, особено в пиковите часове на денонощието, с годините щеше да се превърне в тежък проблем. След завършване на строежа значително ще се подобри дебита и резервирането на подаваната питейна вода, обясни кметът Айдън Осман.

Той припомни, че през октомври 2018 г. са обновени съществуващите дренажни кладенци по поречието на река Перперешка, край село Ябълчени и са изградени нови 6 кладенци до съществуващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *