Бизнесът да получава компенсации за тока над 200 лева за мегаватчас до края на 2023 г., прие Комисията по енергетика в НС

Комисията за енергетика в парламента прие компенсациите за електроенергия за бизнеса да бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на „БНЕБ“ ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh). Компенсацията ще важи до края 2023 г. Предложението беше направено от депутата от парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Преди това вносителите Делян Добрев и група народни представители предлагаха клиентите, които са присъединени към мрежа високо напрежение, да плащат максимална цена от 200 лева за мегаватчас (MWh), а за останалите компенсацията да бъде 250 лева за MWh.

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) е изплатил 2 млрд. и 232 млн. лева за изминалите три месеца. Това каза председателят на Управителния съвет на ФСЕС Деан Червенкондев. По думите му 100 процента от тези пари са дошли от Българския енергиен холдинг.

БТА припомня, че парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията с актуализацията на държавния бюджет за тази година. Те предвиждат Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на „БНЕБ“ ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 250 лева за мегаватчас (MWh) до 31 декември 2022 г. Не се изплаща компенсация за клиенти с цени под базовата цена от 250 лв./MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща компенсация в намален размер, така че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 250 лв./MWh.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *