При приемане на еврото: Доходите се закръгляват в полза на хората

В концепцията на закона за приемане на еврото у нас изрично е записано, че закръгляването на цените ще става по общия ред (по математическото правило), но доходите и пенсиите на хората ще се закръгляват в полза на хората.

Веднага след въвеждането на единната валута, работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Сумите в трудовите договори ще трябва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и социалните помощи също ще бъдат превалутирани в полза на получателя до последния евроцент . Това каза пред bTV Зорница Русева, председател на Икономическия и социален съвет у нас.

Русинова обобщи, че непосредствено след въвеждането на еврото, в прибалтийските държави се наблюдава доста по-сериозен темп на икономически растеж и задържане на инфлацията, спрямо нивата у нас през анализирания период. Анализът обаче обхваща 2015г. – 2020г., т.е. преди рекордната инфлация да завладее цяла Европа.

Според председателя на икономическия и социален съвет, в дългосрочен план, българите ще станат по-богати след влизането на еврозоната, защото ще има по-добра икономическа среда. „За да сме по-богати, трябва да имаме по-добра икономика , а когато сме в „клуба на богатите“, естествено ще имаме повече възможности“, коментира още Русинова. За да ни приемат обаче, трябва всички държави членки да са съгласни. Затова и решението е политическо и не зависи само от това България да изпълни икономическите критерии.

Необходима е и широка информационна кампания, за да е ясно какво предстои след това, защото всеки си задава въпроса „сега, когато дойде еврото, моята заплата как ще се закръглява, дали ще падне, какво ще стане с кредита ми, какво ще стане с пенсията на родителите ми“, коментира Русинова. Това, което трябва всички да знаем е как да се преборим с търговци и спекуланти, които с приемането на еврото ще започнат покачване на цените, което е и най-големият страх на хората, каза още тя.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *