Никола Стоянов: Цените на горивата у нас няма да се понижат, но ще има компенсиране

Нямаме проблем да изнасяме продукти от руски петрол. Това е дерогацията. Целта й е България и други държави да се снабдяват, а не да влиза руски петрол, който да продължава към други държави. Тук няма тема.
Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Повод за коментара му е случилото се през почивните дни, когато енергийният министър Росен Христов посочи, че през “Лукойл” към други държави тече руски петрол заради дерогацията. На следващия ден от Европейската комисия му отговориха, че дерогацията за България е с цел снабдяване с гориво, а не препродаване.

Никола Стоянов посочи още, че цените на горивата у нас няма да отидат надолу. Ще има механизъм за компенсиране.

Цялата схема ще стъпи на европейския регламент за свръхпечалбите в енергетиката. Идеята е да бъдат иззети свръхпечалби от сектора на горивата и компенсации ще отидат и във фирми, не само във физически лица, посочи  служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който не се ангажира колко точно потребителите ще бъдат компенсирани, макар че се говори за 25 стотинки на литър.

Според Стоянов, сега ще се приемат правила, с които ще се прибират свръхпечалби.

„Фирми в Швейцария не можем да облагаме, това е ясно. Ще създадем механизъм за българските компании“, заяви служебният министър на икономиката.

По думите му пред Нова телевизия, не било важно каква печалба имат сега (Лукойл Нефтохим), а какво ще е пред ноември, декември, януари. Няма да има връщане назад при облагането на печалба – гледаме само напред, посочи министърът.

Стоянов не отрече, че от „Лукойл Нефтохим“ може да се вземат 33 млн. лв. т.е. на практика нищо. И се застрахова, че „народните представители ще решат детайлите“, след като към него полетяха въпроси с колко ще поевтинеят горивата за потребителите, макар да говорим за компенсация, а не за по-ниски цени на колонките.

Като министър на икономиката съм привърженик на това, че пазарът лекува всички недъзи. Но трябва да отчитаме, че България има само една рафинерия за преработка на петрол, заяви Стоянов.

Попитан и дали е казал, че ако „Лукойл Нефтохим“ не изнася за трети страни горива, произведени от руски петрол, цената на горивата ще стане 5-6 лева, министърът потвърди. Вчера (2 ноември), той каза това пред икономическата комисия в парламента и добави, че ще стане или това, или рафинерията ще затвори, ако не изнася продукция за трети държави. Можем да изнасяме петролни продукти, направени от руски петрол – горива, масла и т.н., увери Стоянов.

Но на въпрос защо от ЕК ни напомнят каква е дерогацията, отговорът беше, че целта не била руски петрол да влиза от България и да продължава към други пазари. Същевременно Стоянов потвърди, че се водят разговори със световна спортна компания и до 6 месеца ще е ясно дали тя ще открие в България свой клон. Той няма да е производствен, а „разпределителен хъб“. Тук ще е мозъкът на компанията, поясни министърът, визирайки център за управление на въпросния бранд, чието име не спомена.

“Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземане на свърхпечалбите”, обясни той.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *