Ердоган: Разбрахме се с Путин, че зърно за бедните страни трябва да се изпраща безплатно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се е съгласил с руския си колега Владимир Путин, че зърното, транспортирано в рамките на зърнената сделка, трябва да се изпраща в бедните африкански страни безплатно, предадоха Ройтерс и турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган направи коментарите по време на изявление на събитие в Истанбул, след като тази седмица  Москва възобнови участието си в споразумението за износа на зърно от Украйна.

По време на нашите преговори с президента на Русия Путин се договорихме да се изпраща безплатно зърно за нуждаещите се страни. С Путин се съгласихме, че Африка трябва да има изгода от черноморския зърнен коридор, каза Ердоган.

Ще осигурим възможността корабите със зърно да достигат до страните, които в момента страдат от тежка криза по отношение на снабдяването с храни и глад, подчерта турският лидер.

Той добави, че е обсъдил този въпрос и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ердоган съобщи още, че има намерение да повдигне въпроса за снабдяването на страните от Африка с храни на предстоящата среща на върха на Г-20 в Бали (на 13 и 14 ноември), информира СиЕнЕн-Тюрк.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *