Гръцката индустрия сменя природния газ с мазут и нафта

Подтикната от енергийната криза и рязкото покачване на цените на горивата, гръцката индустрия бързо променя курса си на търсене и зависимост от природния газ, пише „Катимерини“.

Достъпът до природен газ беше основното искане на гръцката промишленост през последното десетилетие, когато той беше по-евтина и по-екологична алтернатива на петрола, особено на тежкия мазут, използван от местната промишленост.

Борбата за приоритетен достъп до природен газ беше интензивна, особено от страна на големите потребители на електроенергия, които са и по-силно изложени на международната конкуренция. Обратната страна на тази надпревара за откъсване от природния газ е завръщането на силно замърсяващите горива като мазута.

Данните, събрани от Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция разкриват, че употребата на мазут през първите девет месеца на 2022 г. се е увеличила с 29%, след като през 2021 г. е спаднала с 4% и при доста устойчива тенденция на намаляване през последните години. Използването на дизелово гориво се е увеличило с 8,5% през същия период.

И въпреки че данните за потреблението на дизелово гориво включват и използването му в бензиностанциите, именно промишлената му употреба е причина за увеличението, съобщава „Катимерини”.

Употребата на пропан-бутан се е увеличила с 11 %, а употребата на различни разновидности коксови въглища и антрацит или черни въглища, които са 100% вносни, също е нараснала значително. Само през септември потреблението на дизелово гориво е нараснало с 13%, това на пропан-бутан с 10%, а на мазут – със 7% в сравнение със септември 2021 г.

Не всички отрасли успяха да се откъснат от природния газ със същите темпове. Тежките енергийни потребители, които са пряко свързани с оператора за пренос на природен газ DESFA, са използвали 71,96% по-малко газ през периода януари-септември тази година, според собствените данни на DESFA.

Двете гръцки рафинерии – Motor Oil и Helleniq Energy (бивша Hellenic Petroleum) – са намалили потреблението си с 95 %, като са заменили газа предимно с нафта – смес от течни въглеводороди. Леките индустрии, които купуват природен газ на цени на дребно от компанията за доставки DEPA, успяха да намалят потреблението си само с 5,5 %.

Промишлените предприятия, които купуват на дребно, ще плащат по 135 евро за Mwh през ноември, докато техните германски конкуренти от януари ще се възползват от пакет от държавни помощи и ще купуват природния газ по 70 евро за Mwh.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *